Waar moet je op letten bij een aankoop

Tijd voor een nieuwe verrekijker - waar moet je op letten?

Die bijzondere zilverreiger, dat meerkoet-paartje, die bijzondere libelle. Of misschien het nestelende musje in je achtertuin, het valkje in de toren, een naderend schip. Wil je ze spotten? Dan is een verrekijker onmisbaar! Met een goede verrekijker wordt je buitenervaring nog mooier. Op sommige dingen moet je wel even letten. Want hoe weet je nou welke verrekijker voor jou geschikt is? Wij zetten wat handige tips voor je op een rijtje.

Tip één:
bepaal waar je de verrekijker voor gaat gebruiken
Een verrekijker meenemen naar buiten is één ding, de juiste kijker kiezen een tweede. Begin met bepalen waar je verrekijker voor gaat gebruiken. Waterdicht is eigenlijk altijd handig, of je nu het water op gaat, of onverhoopt in een regenbui terecht komt. Ga je de bossen in en wil je regelmatig vogels en insecten dichtbij halen? Kleurweergave en helderheid zijn dan iets om goed op te letten. Wil je een vogel volgen in zijn vlucht? Let dan op een breed gezichtsveld. Bepaal voor jezelf waar je prioriteiten liggen en ga aan de hand daarvan zoeken naar de juiste verrekijker.

Tip twee:
let op de afmetingen van de verrekijker
Voor veel mensen is de afmeting van de verrekijker één van de belangrijkste zoekcriteria. Een kleinere kijker is natuurlijk heel handig om in je binnenzak te steken. Een grotere kijker levert echter vaak een helderder en stabieler beeld op. Zoek dus naar de juiste balans. Een veelvoorkomende afmeting is 8 x 42, waarbij 8 staat voor de vergrotingsfactor en 42 voor de diameter van objectieven in mm.
De meeste 8x42-verrekijkers zijn redelijk compact, zodat je ze gemakkelijk mee kunt nemen.

Tip drie:
draag je een bril? Let dan goed op de oogafstand van een verrekijker
Wanneer je een bril draagt moet je bij de aanschaf van een verrekijker goed letten op de zogenaamde eye-relief of oogafstand. Dit is de afstand van je oog tot het objectief. Wanneer je brildrager bent kies dan voor een kijker met een minimale oogafstand van 15 mm. Bij een kleinere afstand kun je met bril niet optimaal door de verrekijker kijken. Veel verrekijkers laten je dit zelf instellen.

Tip vier:
houd rekening met de vergroting van de verrekijker
Het lijkt soms zo simpel: hoe groter de vergroting, hoe meer je kunt zien. Helaas werkt dat bij verrekijkers toch iets anders. Het zichtbare beeld wordt namelijk niet alleen vergroot, de trillingen (die je vaak zelf veroorzaakt) vergroten mee. Wanneer je een vergroting boven de 8 kiest zijn je hersenen slechter in staat de trilling in het beeld te compenseren. Je hebt dus óf en hele vaste hand, óf een statief nodig. Niet altijd even handig als je de verrekijker mee wilt nemen de bossen in. Belangrijk is ook de diameter van de uittredepupil. Dit is de grootte van de lichtbundel die de verrekijker verlaat. Zodra deze groter is dan je eigen pupil is het makkelijk om een goed beeld te krijgen. Is de uittredepupil kleiner dan de pupil van je oog is het lastiger een goed beeld te krijgen en moet je meer zoeken. In feite valt er dan minder licht op je oog dan je oog graag zou willen. De uittredepupil kun je bepalen door de diameter van het objectief te delen door de vergrotingsfactor. Bij een 8 x 42 verrekijker is de uittredepupil dus 42/8 = 5,25 mm.

Hoe onderhoud je je verrekijker?
Wanneer je je verrekijker goed onderhoudt, kan deze jaren of zelfs levenslang meegaan. Om een leven lang te genieten van je verrekijker is het belangrijk dat je de volgende tips opvolgt.
Zet je verrekijker nooit rechtstreeks in de zon! De glazen van de lenzen werken als een vergrootglas, waardoor de binnenkant van de verrekijker kan smelten. Dit kan grote schade toebrengen aan je verrekijker. Daarom kun je de kijker het beste uit de zon houden, en met beschermdoppen in de draagtas bewaren. Let ook op dat je hem niet op het dashboard van je auto laat liggen, want de temperatuur in een auto loopt zeer snel op!
Veel verrekijkers zijn (spat-)waterdicht. Dat betekent echter niet dat je de verrekijkers nat moet opbergen. Dep deze altijd droog met een doekje, voordat hij wordt opgeborgen. Je kunt daarna het beste de verrekijker op kamertemperatuur nog even laten drogen, voordat je hem opbergt.