Irix Cine Lens 150mm Macro 1:1 T3.0 for Sony E (metric)

Deze lens kan de beste optische prestaties leveren en te voldoen aan de eisen van fullframe.

Irix Cine Lens 150mm Macro 1:1 T3.0 for Sony E (metric)
Irix Cine Lens 150mm Macro 1:1 T3.0 for Sony E (metric)
Irix Cine Lens 150mm Macro 1:1 T3.0 for Sony E (metric)
Irix Cine Lens 150mm Macro 1:1 T3.0 for Sony E (metric)
1,295.00 *Prijzen zijn inclusief btw
ArtikelcodeD171501
Klik op de foto voor meer details.
Produkteigenschappen:

De Irix 150mm 1:1 Macro Cine Lens T3.0 is gebaseerd op de bekende 150mm 1:1 full frame macro Firefly foto versie.
De Cine lens is opnieuw opgebouwd en heeft een all weather seal op 5 plekken. Het achterste lens element is fixed, om te voorkomen dat het objectief aan de achterkant vatbaar is voor stof. Alle markeringen zitten aan de zijkant, omdat je als filmmaker vaak in een team werkt en je als operator of 1stAC werkt naast de camera - en dus niet als met een fototoestel je waarden en instellingen leest vanaf boven je camera. De diafragma-ring heeft een slag van 75 graden en de focus-ring 270 graden. Het objectief heeft een standaard 95m mount voor een mattebox, en heeft een 86mm thread voor filters - de markeringen zijn een UV reflecterende verf - welke in het donker oplichten onder UV licht.

T (in T3.0) staat voor transmission; de daadwerkelijke hoeveelheid licht die op de sensor valt. Een F stop refereert naar Focal Length, brandpuntsafstand. Wat het belangrijkste verschil om te weten is dat wanneer je met bijvoorbeeld een Canon 35mm 2.0 zou filmen op f4, en dan een 100mm 2.8 mount om een close te pakken - en je diafragmeert naar f4 - dat je niet perse dezelfde lichtopbrengst hebt bij gelijke f-waarden. Bij T waarden heb je dit dus wel; stel je switcht je 150mm T3 met een 11mm t4.3 lens, en je houdt de waarden gelijk, dan heb je dezelfde hoeveelheid licht op je sensor. Dit is een van de redenen dat een cine-lens duurder maakt dan een zelfde versie foto-lens.

In de doos zit ook dit kleine accessoire doosje met support voet om strain op je body-mount te voorkomen. De mount is zowel onderop als bovenop te monteren met bijgeleverde schroefjes.
Een ander belangrijk aspect van deze cine-lens is de breathing; ondanks dat het een macro lens is, en dus van heel dichtbij tot heel ver weg scherp kan stellen, is de breathing heel minimaal. Breathing is dat het beeld een ‘zoom’ beweging lijkt te maken tijdens het scherpstellen. Foto-lenzen hebben standaard een grotere breathing dan cine lenzen.

Deze lens is de eerste in zijn reeks met MMS - Magnetic Mount System voor accessories - Een van de MMS accessoires is een magnetische zonnekap - welke bijgeleverd wordt bij de 150mm Cine. Dit brengt ons dan ook bij het volgende punt waar Irix op doelt; namelijk, het gat tussen de filmmaker en fotograaf die steeds kleiner wordt. Steeds meer mensen filmen met bijvoorbeeld een Sony a7 en willen dan ook niet een echte videocamera en accessoires als een mattebox, maar willen kleiner werken. Om flares en verkeerd invallend licht te voorkomen is een zonnekap dan een lichtgewicht oplossing. Daarnaast zijn de focus en aperture tanden afgerond, waardoor ze minder scherp zijn dan traditionele tandwielen - wat ideaal is voor een barrel pull - met de hand scherpstellen, zonder follow-focus. Zo is dit objectief een goede middenweg in de foto en videowereld.
Irix meldt dat de lens is ontworpen om te passen in een hele reeks aan Irix cine lenzen; met een vooraf bepaalde afstand tussen de focus en aperture ringen past de Irix 150mm nu al in een hele Irix familie. Ook zouden objectieven een zelfde gewicht hebben, en een zelfde pull op de focus en diafragma. Dit houdt dus in dat we snel meer lenzen gaan zien in de Cine lijn.


Kenmerken:

11 afgeronde diafragma bladen
12 optische elementen in 9 groepen (4 HR en 3 ED lenzen)
Interne focussing
MST focussing mechanisme
5 all weather seals
Achterste lens element in vaste positie (anti-dust protection)
Losse zonnekap (kan achterstevoren gemonteerd worden)
Zonnekap met magnetische lock
MMS – magnetic mount system
Standaard 0.8 pitch
86mm front filter schroefdraad
95mm standaard front diameter voor cine accessoires
Laser gegraveerde UV markeringen
Lens support met 1/4” thread (twee posities)
Adaptive Ring voor follow focus system
Focus slag 270° (metric of imperial)
Aperture slag 75°Prijs: