Hoe kies ik een cameratas

Hoe kies je een cameratas?

Er is haast net zo'n groot aanbod in tassen als in camera's. Dat kan de keuze behoorlijk lastig maken. Ga je voor dat standaardmodelletje dat eigenlijk net niet handig is? Of wil je toch eens investeren in een goede tas die aansluit op jouw wensen, waarvan je jaren plezier zal hebben? Dit artikel helpt je een goede keuze te maken.


Rugzak, schoudertas, koffer?

De keuze begint bij het soort tas. Wil je een rugzak of een schoudertas? Beide soorten hebben voor- en nadelen. Een kleine spiegelreflexcamera met kitlens verdrinkt in de gemiddelde rugzak en er zijn zeer compacte schoudertassen te koop. Aan de andere kant, bezit je veel apparatuur, dan wordt een schoudertas (die natuurlijk op één schouder rust) al gauw erg zwaar. Een goede rugzak zal in zo’n geval meestal comfortabeler zijn.

Wil je uit je tas kunnen werken, en dus lenzen kunnen wisselen zonder de tas af te hoeven doen? Dan kom je al snel uit op een schoudertas. Het gemak waarmee dit mogelijk is, verschilt wel van tas tot tas en zou je zelf moeten bekijken. In ieder geval is in dit geval een rugzak vaak onhandig, omdat je deze af moet doen en soms zelfs neer moet leggen om er iets uit te halen.

De gemiddelde rugzak moet je bovendien keer op keer goed afsluiten. Dit is niet alleen belangrijk vanwege langslopende mensen buiten jouw blikveld, maar ook omdat je met sommige tassen (vanwege de positie van de ritsen) het risico loopt dat de inhoud er uit valt. Schoudertassen blijven beter binnen je zicht, en beschikken vaak uitsluitend over een opening aan de bovenzijde, waardoor er niet gauw spullen uit zullen vallen.

Mocht je je spullen alleen met de auto vervoeren, is het ook een optie naar een koffer te kijken. Een goede koffer is erg degelijk en biedt je apparatuur een goede bescherming. Het grote nadeel van een koffer kun je zelf wel inschatten: op de fiets is het minder handig. Een ander nadeel is dat een koffer niet over een schouderband beschikt.

Tenslotte zijn ook de Slingshots en soortgelijke tassen van andere merken het vermelden waard. Een Slingshot is een soort rugzak met één schuine draagband, die je gemakkelijk naar voren kunt draaien om je spullen uit je tas te pakken. Hoe dat precies werkt, zie je in onderstaande video. Voor vrouwen is een slingshot vaak minder comfortabel, omdat de draagband schuin over je borsten loopt.


De grootte van de tas

De volgende stap is het bepalen van de gewenste grootte van je tas. Je hebt hoezen waar je camera met kitlens precies in past. Lekker compact, dat klopt, maar zo'n hoes biedt geen ruimte voor je USB-kabeltje, extra geheugenkaartjes, accu's of je lader. Ruimte voor uitbreiding biedt zo'n hoes al helemaal niet. Besluit je dus toch dat extra objectief te kopen, dan komt er ook direct een andere tas bij..

De ideale tas biedt genoeg ruimte voor je camera mét toebehoren, zónder te hoeven proppen. Heb je de aspiraties om je collectie uit te breiden, koop je tas dan enigszins op de groei. Daarmee voorkom je dat je met iedere nieuwe aankoop of upgrade direct een nieuwe tas moet aanschaffen.


Algemene vragenlijst

Na bovenstaande overwegingen te hebben gemaakt, kunnen ook onderstaande punten op je keuze van toepassing zijn:

-Hoe comfortabel is (zijn) de schouderband(en)? Hoe prettig ligt de (gevulde!) tas op je schouder(s)?
-Wat is de verwachte levensduur van de tas?
-Is de tas waterdicht in de categorie wolkbreuk, zomerbuitje of zelfs dat laatste niet?
-Als vervolg daarop, kun je de tas zonder risico in een plas water zetten of leggen?
-Kun je uit de tas werken? Met hoe veel gemak? Zoals gezegd gaat dit met een schoudertas vaak beter dan met een rugzak.
-Is de tas uitwasbaar? Best handig om te weten, je weet immers nooit wat er met je tas zou kunnen gebeuren.
-Hoe stil kun je de tas openen? Crumpler's klittenband is bijvoorbeeld bijzonder luidruchtig, niet handig tijdens plechtige momenten.
-Moet je je laptop in dezelfde tas kunnen vervoeren?
-Past er een A4'tje in je tas? Dat is nuttig om te weten als je vaak folders of een notitieblok wil vervoeren.
-Hoe veel bescherming biedt de tas? Hoe groot is het risico op inregenen, en is de tas voldoende gevoerd?
-Hoe veel vakken heeft de tas, en zijn deze variabel van grootte, vorm en doel?
-Wat is de kwaliteit van het gebruikte materiaal? Billingham en Crumpler gebruiken bijvoorbeeld zeer hoogwaardige ritsen.
-Is (zijn) de schouderband(en) verstelbaar tot een voor jou prettige lengte?
-"Schreeuwt" de tas 'hier zit een camera in' of valt dat mee?
-Hoe veel flexibiliteit biedt de indeling van de tas? Biedt de tas de mogelijkheid deze naar eigen inzicht in te delen?
-Blijft de tas staan als je hem neerzet, of valt hij om?
-Is de tas met één hand te openen, of wordt dat lastig?
-Passen je lenzen er mét zonnekap in, of moet je deze er steeds af draaien of andersom op de lens zetten?
-Hoe toegankelijk is de tas? Kun je overal gemakkelijk bij, of is de sluiting maar lastig en zul je je spullen moeten stapelen?
-Last but not least: spreekt het uiterlijk van de tas je aan?